Vochtmeting doen
Volgende week levert onze transporteur #Topcarrier uit Roosendaal weer een bestelling #beuken #openhaardhout af. Vandaag wil Team #Houtmaatje nogmaals het vochtpercentage meten. We willen zeker weten dat het hout mooi droog is.
Waarom moet stookhout droog zijn?
Als je thuis of in de tuin een vuurtje wilt stoken, dan raadt het RIVM je aan om mooi droog hout te gebruiken.
Hier zijn een paar belangrijke redenen voor:
  • Schoner stoken: droog hout wordt volledig verbrand, dus minder snel #roetaanslag in de schoorsteen.
  • Veiliger: minder kans op een #schoorsteenbrand.
  • Gezonder: er komt minder rook vrij als je met droog hout stookt. En dat is gezonder voor jou én jouw omgeving.
  • Minder overlast: het gebruik van droog #beukenhout leidt tot minder stank en rookoverlast. Je omgeving heeft daardoor minder last.
  • Meer #stookplezier: met droog hout houd je het vuur veel makkelijker gaande. Stook je met vochtig hout, dan krijg je al gauw te maken met een sissend vuur, kleinere vlammen en kolen die nauwelijks gloeien.
  • Meer #warmte: droog hout geeft meer warmte af dan nat brandhout.
Hoe vochtig mag hout zijn?
De vochtigheid van het hout wordt uitgedrukt in percentages. Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een #vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Te droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Hoe werkt een vochtmeter voor hout?
Met een vochtmeter kun je snel en makkelijk zien hoe vochtig jouw brandhout precies is. Het beste is om met een weerstandsmeter de vochtigheid te meten. Een weerstandsmeter heeft metalen pinnen die je een paar centimeter diep in het hout steekt. Het apparaat kan zo de weerstand meten en vervolgens nauwkeurig laten zien wat het vochtgehalte is.
Kortom, wij leveren premium #openhaardhout voor de kenner en de professionele en particuliere stoker.