Een kuub is geen kuub!
Vaak wordt er bij het verhandelen van haardhout gesproken over een “kuub” hout, ofwel een kubieke meter hout. Een kubieke meter, aangeduid als m3, is een volume van een blok dat één meter lang, breed en hoog is. Het staat gelijk aan een volume van 1.000 liter. Tot zover is alles helder. Maar hout is geen water, dus hoeveel haardhout zit er in de kubieke meter? Tsja, dat hangt er van af of het hout los gestort is, of strak gestapeld.
 
Het verschil kun je hieronder zien >

Afbeelding I: meerdere pallets van ongeveer 1 x 1 x 1.8 m, dus circa 1.8 kubieke meter per pallet aan haardhout.

Afbeelding II: twee kuubskisten gevuld met haardhout, dus circa twee kubieke meters aan volume.

Twee is meer dan 1.8, dus op afb. II (losgestort) zien we meer volume aan haardhout dan linksonder (gestapeld). Toch?

Fout!

Één kubieke meter strak gestapeld haardhout bevat namelijk evenveel volume als maar liefst 1.75 tot 1.85 kubieke meter los gestort haardhout. Dat is een slok op een borrel. De strak gestapelde pallet van 1.8 m3 staat dus gelijk aan maar liefst 3.15 tot 3.33 m3 los gestort haardhout. Aan het plaatje rechts (afb. II) moeten we dus meer dan één pallet toevoegen om evenveel haardhout te hebben als in één pallet (afb. II).

Conclusie: een kuub is geen kuub als het om haardhout gaat. Veel aanbiedingen en reclames zijn daarom – mogelijk bewust – misleidend.
 
Let bij de koop dus altijd op of de aanbieder strak gestapeld haardhout aanbiedt. Zo niet, deel de hoeveelheid los gestort haardhout dan door 1.8 om uit te rekenen hoeveel haardhout – strak gestapeld – je daadwerkelijk koopt. Of vermenigvuldig de prijs van los gestort haardhout met 1.8 om die te vergelijken met de prijs van een even groot volume strak gestapeld haardhout.
 
Los gestort op je oprit? Het lijkt veel. Maar hoeveel krijg je dan eigenlijk echt?